Τετάρτη

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

ΡΗΣΗ


Ο ΘΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΟΛΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΩΦΕΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΓΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΚΟΙΝΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ Ο ΜΕΔΙΟΛΑΝΩΝ


ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΟΦΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗ ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΒΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕΛ.54-55 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΗΝΥΜΑ 1980

ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Είπαμε παραπάνω πως για μια άδικη και αμαρτωλή εξουσία φταίνε οι άρχοντες και όχι η ίδια η εξουσία και πως το κακό ταχτοποιείται όχι με την άρνηση της εξουσίας αλλά με την αντικατάσταση των αρχόντων.
Για να μην υπάρξει παρεξήγηση προσθέτουμε τα εξής: Στα παραπάνω μιλήσαμε για την εξουσία σαν θεσμό και όχι σαν περιεχόμενο πολιτικών και ταξικών συμφερόντων. Όταν ο Παύλος μιλάει για εξουσία «υπηρέτη του Θεού» εννοεί εξουσία που υπηρετεί τον άνθρωπο κι όχι το χρήμα ή μια τάξη. Η σωστή εξουσία δεν είναι αυτή που υπηρετεί τους κρατούντες. Ακόμη ούτε αυτή που υπηρετεί το λαό. Είναι αυτή που υπηρετεί τον άνθρωπο. Χριστιανικά το σύνολο σώζεται όταν σωθούν τα άτομα που το αποτελούν κι όχι το αντίθετο.
Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Μέχρι σήμερα πολλές επαναστάσεις γίνανε για το Λαό, μα καμμιά δεν ήταν για τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος θεωρήθηκε μια σκόνη που την ποδοπατεί κάθε μπότα. Πολλά πολιτεύματα έχουνε γίνει, μα το πολίτευμα του ανθρώπου δε φάνηκε ακόμα. Η λέξη «Λαός» έχει καταντήσει μια κουκούλα κάτω από την οποία δρουν και συνωμοτούν κάθε είδους συνωμότες. Γι’ αυτό χριστιανικά η εξουσία δεν είναι ο φρουρός μιας κοινωνικής τάξης ή γενικά του «Λαού». Είναι ο φρουρός του κάθε συγκεκριμένου προσώπου. Αυτό πάει να πει η φράση του Αποστόλου Παύλου πως η εξουσία «διάκονος του Θεού εστί σοι εις το αγαθόν»!
Αυτό το «σοι», που σημαίνει για σένα, είναι αληθινή επανάσταση στην έννοια της εξουσίας. Την θέλει υπηρέτη του συγκεκριμένου προσώπου κι όχι του αφηρημένου συνόλου. Η εξειδίκευση της δράσης της εξουσίας και το κατέβασμά της στη θέση του κάθε πολίτη για να του προσφέρει τη βοήθεια που χρειάζεται είναι μια συγκλονιστική σύλληψη που πραγματικά εξαγιάζει την εξουσία κάνοντάς την εργαλείο στο χέρι του Πατέρα- Θεού για την σωτηρία του ανθρώπου παιδιού Του.
Αυτήν την εξουσία εννοεί ο Λόγος του Θεού κι αυτήν την εξουσία, όταν οι άρχοντες δεν την εκφράζουν σωστά, πρέπει να ελευθερώσουμε αλλάζοντας τους άρχοντες. Αν η εξουσία δεν έχει αυτό το περιεχόμενο τότε η αλλαγή των αρχόντων δεν θα αλλάξει τα πράγματα. Γι’ αυτό πρέπει και η εξουσία να’χει το σωστό περιεχόμενο και οι άρχοντες να’ναι πιστοί εκφραστές της κι ο κάθε πολίτης πρόθυμος συνεργάτης στο έργο της εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου